20.yy’da gelir vergileri ile harcama vergileri lehine karşılaştırmalı önemi azalmış olan bir servet vergisi niteliğindeki emlak vergisinin yerel vergilemenin en önemli unsuru olarak vergi egemenliğinin yerel olarak kullanımıyla ilgili ve yerel özkaynaklar sistemleri içinde vergilendirme açısından en önemli kaynaklardan biri olarak önemli olduğu düşünülmektedir. Güncel gelişmeler açısından, özellikle 2020li yıllarda gözlemlenen ve çoğunlukla sağlık ve savunma alanlarından kaynaklanan kamu harcamalarındaki artışlar bir yana küresel konut krizlerinin yarattığı baskılar, kamu maliyesi ve vergilendirme alanı için önemli hale gelmiştir. Yeni kamusal kaynaklara ihtiyaç arttıkça servet vergilerinin ve emlak vergilerinin yeniden gündeme geldiği de görülmektedir. Daha önce emlak vergisi olmayan Çin Halk Cumhuriyeti gibi ülkelerde de emlak vergisi uygulamasına geçiş çalışmaları yapılmaktadır.
Çalışma emlak vergisinde taşınmazların matrah ölçütü olarak kullanılması amacıyla değerlemesini ele almaktadır. Servet vergisi olarak emlak vergisinin ilk olarak teorik çerçevesi çizildikten sonra, değerlemede görülen ölçüler ele alınmakta ve Türkiye’de 1319 sayılı 29.7.1970 tarihli Emlak Vergisi Kanunu çerçevesinde değerleme ölçüsü olarak kullanılan “vergi değeri” kavramı üzerinden değerlendirme yapılmaktadır.
The comparative importance of property taxes and wealth taxes declined in favor of income taxes and expenditure taxes in the 20th century. Nevertheless property taxes are the important part of the local government’s tax power and tax sovereignty, thus still important to be discuss and maintain them as the most important own budgetary sources. In terms of current developments, the increases in public expenditures, especially observed after 2020s health crises and defense expenditures, are exponantially in increased the need for new public resources. Countries without any property taxation or with insignificant property taxation, such as China, discussed and implement new property taxation on real estate.
The study aims to address the real estate tax base and overviews the assessment criteria. After primeraly drawing briefly theoretical aspects of the tax as a wealth tax and the assessment of the bases, and the Turkish concept of "tax value" used as the assessment measure within the framework of the Real Estate Tax Law No. 1319 dated 29.7.1970 in Turkey is discussed.
Keywords: real estate taxes, property taxes, assessment, tax bases, turkish real estate tax base