VERGİ HUKUKUNDA MÜCBİR SEBEP HALLERİNİN VERGİ CEZALARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Author :  

Year-Number: 2022-206
Yayımlanma Tarihi: 2022-03-11 15:20:47.0
Language : Türkçe
Konu : Maliye
Number of pages: 1
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Vergilendirmenin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için vergi ödevleri son derece önemlidir. Ancak vergi ödevleri öngörülmesi, engellenmesi mümkün olmayan ve kişinin irade dışı gerçekleşen bazı nedenlerle yerine getirilemeyebilir. Bu durumlar vergi hukukunda mücbir sebep halleri olarak ifade edilmektedir. Yasa koyucu, mücbir sebep halleri dolayısıyla vergi ödevlerine yönelik sürelerin uzaması ve cezaların kesilmemesi gibi vergi yükümlüleri lehine bazı düzenlemeler getirmiştir. Vergi yükümlülerinin bu düzenlemelerden yararlanabilmesi için, ortaya çıkan mücbir sebebin kanunun belirlediği mücbir sebep halleri kapsamında olması gerekmektedir.

Mücbir sebep hallerinin ortaya çıkması, vergi yükümlüsü açısından cezaların kesilmesini önleyen bir nedendir. Vergi kabahatleri ve vergi kaçakçılık suçları için öngörülen cezalar bu kapsamda değerlendirilebilmektedir. Ancak yasa koyucu vergi cezalarının kesilmemesi için bazı şartları kurala bağlamıştır. Bu şartların varlığı ve ortaya çıkardığı hukuki sonuç bakımından çalışma ele alınmıştır. Bu çalışmada mücbir sebep hallerinin vergi cezaları üzerindeki etkisi öğreti görüşleri ve yargı kararları çerçevesinde açıklanmaya çalışılmıştır.

Keywords

Abstract

Tax duties are extremely important in order to carry out taxation in a healthy way. However, foreseeing tax duties may not be fulfilled for some reasons that cannot be prevented and are out of the will of the person. These situations are referred to as force majeure in tax law. The legislator has introduced some regulations in favor of taxpayers, such as the extension of the deadlines for tax obligations and the non-punishment of fines due to force majeure. In order for taxpayers to benefit from these regulations, the force majeure must be within the scope of the force majeure conditions determined by the law.

The emergence of force majeure situations is a reason that prevents the fine of penalties for the taxpayer. Penalties foreseen for tax misdemeanors and tax evasion offenses can be evaluated within this scope. However, the legislator has regulated some conditions in order to avoid tax penalties. The study has been discussed in terms of the existence of these conditions and related legal consequences. In this study, the effect of force majeure on tax penalties has been tried to be explained within the framework of doctrinal views and judicial decisions.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics